Kod till städskåpet:

7502

Kul att du ska ut och städa, din insats gör stor skillnad! Läs igenom detta innan ni sätter igång, vi lovar att det är värt det.

Här i skåpet kan du låna enklare utrustning och påsar att packa skräpet i. Det finns både sopsäckar, spänner för vassa saker och flaskor med vätska i, samt Ikea-kassar som vi kan använda flera gånger. Det finns också lite verktyg som kan göra det enklare att komma åt skräpet.

Lämna tillbaka sakerna hela och så rena det är möjligt när ni är klara så blir det roligare för alla. Lägg påsarna på golvet här i skåpet, så hämtar vi dem. När ni är klara, markera det på Strandstädarkartan och om ni hittar massor med skräp och inte kan ta med det hem- markera det, så hämtar vi! Om ni vill får ni gärna kontakta oss och berätta hur det gått och om det saknas något i skåpet som hade hjälpt er.

Skriv gärna in dig i gästboken – så vet vi hur många som använder skåpet! Och följ oss på facebook för uppdateringar och events. Vi tar gärna med volontärer ut på havet, det är bara att höra av sig!

Tack för att du är med och kämpar för renare hav!Här kommer några tips:

Var försiktig!

Gå aldrig på svarta våta stenar. Även stora stenar kan vicka – gå försiktigt på klipporna. Undvik branta partier. Använd skor och handskar- det minskar risken för sår och stickor. Försök inte lyfta väldigt tunga saker eller föremål. Håll ihop med din städbuddie.

Rör inte döda djur och anmäl döda sälar till Naturhistoriska Riksmuseet
Rör inte saker som kan vara ammunition eller av kriminell karaktär. Ligger föremålet på land – kontakta polisen på telefon 11414, ligger det däremot i vattnet kontakta kustbevakningen på telefon 077-670 70 00.

Töm inte ut vätskor- låt korken sitta på och ta med dem eller låt dem stå och markera på Strandstädarkartan.
Rör inte vassa eller stickande föremål om du är osäker. Markera dem på strandstädarkartan så tar vi hand om det. Låt tångvallar ligga, även om det är mycket mikroplast i dem.

Vila ofta, fika och drick mycket vatten. Smörj in dig mot solen!

Att hitta skräpet

Lättare saker som plastpåsar och emballageplast, frigolit och flaskor hittar vi ofta långt upp på öar. De blåser över kala lena klippor och klippblock, fortsätter uppåt land och fastnar i snår, lägger sig till ro på läsidor av buskage eller fastnar i trånga skrevor längs vägen. Det innebär att det mesta skräpet hittar vi längre upp än man först tror. Även nät och tampar kan man hitta här i jorden. Lyft på buskar och titta under och bakom.

Tunga föremål och glas hittar man ofta längre ned. Om det är för farligt eller tungt att hantera- markera på strandstädarkartan så hämtar vi!

Strandstädarkartan

Rapportera alltid din insats på Strandstädarkartan så att andra ser var det är städat. Appen Strandstädarkartan finns att ladda ner i både Google Play och Appstore, men det går också bra på webben. Markera gärna den rena platsen med Städat, eller med Hämtbehov om du inte kan ta med dig det samlade skräpet så hämtar vi!

Ha kul!

Det är tillfredsställande och roligt att städa bort skräp från naturen. Fota och lägg ut vad ni gjort, tagga @ren_kust på Instagram och @oceancrusaderssverige och @renkust på facebook. Var en #strandstädarhjälte!

Gör en kul tävling – vem kan hitta det konstigaste skräpet? Det äldsta skräpet? Skräpet som kommit längst ifrån?

Spela skräpbingo – ladda ner vårt eller gör ett eget. Det vanligaste vi hittar är rep, flaskor, dunkar, frigolit, påsar eller emballageplast och matförpackningar. Men ofta också klädesplagg, snusdosor och -lock, skor, leksaker, presenningar, ballonger, sugrör och förladdare.

Stort tack till PelleP som möjliggjort det här projektet!