Vi kämpar för renare hav

Ocean Crusaders Sverige grundades 2018.
Vi kämpar för rent hav, skydda djurlivet och det unika kretsloppet.

Våra hav och djurlivet är hårt ansatt av nedskräpningens effekter. Vi kämpar för att öka kunskapen om vad vi kan göra åt det och vi arbetar konkret med att städa öar och stränder.

Vi utbildar

Vi håller i utbildningar och håller i strandstädningar tillsammans med skolor. Vi deltar vid publika events, tävlingar och mässor, alltid med fokus på att utbilda nästa generation.

Vi påverkar

Överallt där vi verkar, arbetar vi för att påverka allmänheten och beslutsfattare att lyfta frågan och hjälpa till att göra rätt saker.

Vi engagerar

Vi arrangerar publika städevenemang för att engagera allmänheten. Vi älskar att samverka med andra organisationer och företag.

Vi skitar ner oss

Vi gör tunga professionella städningar i svårtillgänglig terräng för att få jobbet gjort.


Efter ett intensivt arbete under 2019 då vi städade bort drygt sju ton skräp från öar och stränder i Kungsbacka, fick vi motta utmärkelsen Kungsbacka kommuns miljöpris. Vi spred kunskap till skolor och allmänheten under Västerhavsveckan, arrangerade städningar med skolor och allmänheten under öppna städevent, och städade tillsammans med flera engagerade företag. Detta är vi stolta och glada för och lovar att fortsätta kämpa och engagera för ett renare hav!


Detta är Ocean Crusaders Sverige

Annika Thomson

Ordförande och grundare (Sverige/Australien)

Annika är född och uppvuxen vid havet på Onsala, söder om Göteborg. Hon förälskade sig i havet vid tidig ålder och har sedan barnsben städat stränder.

Hon bor i Australien och har arbetat som dykare och skeppare i 15 år. Där träffade hon Thommo och tillsammans delar de passionen att rädda haven.

Annika leder arbetet i Sverige. Hon är envis som få, en hejjare på att både nätverka och hantera båtar, och har alltid nära till skratt.

Ian “Thommo” Thomson

Ordförande och grundare av Ocean Crusaders Australien
Styrelseledamot Ocean Crusaders Sverige

Thommo har en stor passion för segling och havet. 2010 beslutade han sig för att ensam segla Australien runt för att uppmärksamma problemet med plast i havet. Han satte nytt världsrekord och startade Ocean Crusaders. Sedan dess leder han arbetet i Australien. Thommo är minst lika envis som Annika och en mästare på att hitta skräpet ingen annan ser.

Maja Lidsheim Haak

Medgrundare och styrelseledamot

Maja är uppvuxen på skidor och har en stor kärlek för naturen. Med sin brokiga bakgrund inom media, ideell sektor och eget företagande är hon vår givna projektledare.

Joakim Haak

Medgrundare, styrelseledamot och skeppare

Jocke är uppvuxen vid havet och äventyrar helst i naturen. Han har benkoll på vår ekonomi och rattar vår skuta Klara med finess.

Emma Lundborg

Städare och koordinator

Emma lever nära havet, både som del av Sjöräddningssällskapet och Ocean Crusaders. Med sitt lugna och metodiska sätt nöter hon sig genom kilometer efter kilometer kuststräcka och hon samordnar städlagen med fast hand.

Gunilla “Ia” Carlzon

Städare

Ia är vår starkaste arbetshäst. Inget kan stoppa hennes framfart på jakt efter skräpet och ingen har någonsin sett henne trött.

Siv och Arne Fredriksson

Hemmahamn

Siv och Arne är våra mest dedikerade volontärer som städar alla årstider. De kan kusten som baksidan på sin hand och är Ocean Crusaders själsliga och fysiska hemmahamn.

Behovsanställda städare

Varje år får vi förmånen att jobba med nya engagerade städare, fantastiska i sitt engagemang och medarbetarskap. De är dedikerade, vetgiriga och ivriga att göra skillnad. De brukar säga att de har världens bästa sommarjobb. Och visst är det så!

Volontärer

Varje år får vi också förmånen att möta nya volontärer i alla åldrar som glatt paddlar ut i Kungsbackaån, dyker ner bakom Smarholmens badklippor och drar på sig regnkläderna i kallaste februari för att städa skräp. Volontärerna hjälper också till med allt från att se till förtöjningar, köra skräpet till återvinningen och felsöka båtmotorer. Alla brinner för att rensa bort skräp från havet.


Vi finns även på Facebook och Instagram.
Gilla och följ oss för att se de senaste nyheterna.